RO

Programul Early Education Forward

Despre program:

Early Education Forward își propune să asigure acces la educație timpurie de calitate preșcolarilor din comunitățile vulnerabile, prin reducerea decalajului educațional cu care ei riscă să se confrunte la intrarea în școală și, respectiv a riscului de abandon școlar. Totodată, prin acest program oferim cadrelor didactice din învățământul preșcolar acces la oportunități de formare și sprijin pentru a se adapta mai ușor cerințelor educaționale actuale - și contribuim la dotarea spațiilor școlare cu resurse educaționale de calitate.

Ce facem alături de partenerii noștri:

Alături de Asociația OvidiuRo, partenerul nostru strategic în program, am adus proiectul ”Fiecare copil merită o poveste” al asociației și în comunitățile noastre din județele Galați, Vaslui, Botoșani și București. Scopul programului este îmbunătățirea abilităților lingvistice ale copiilor preșcolari, prin lectură și acces la resurse potrivite. Astfel, prin proiectul ”Prima carte” copiii au acces la cărți adecvate vârstei, le pot lua acasă și împărtăși cu familiile lor, iar în GrădiBibliotecile special amenajate în sălile lor de clasă au posibilitatea de a lectura o selecție de cărți de foarte bună calitate, adecvate vârstei și legate de curriculum.

Rezultatele pe care le-am obținut în anul 2020 sunt:

635 de educatori din județele Galați, Vaslui și Botoșani au participat la cursuri de formare;

9.000 de cărți au fost distribuite copiilor și educatorilor din cele trei județe;

35 de GrădiBiblioteci au fost trimise educatorilor;

51 de activități au fost derulate în cadrul programului de vară pentru educatori;

Au fost organizate online 15 sesiuni de pregătire pentru educatori.

Despre parteneriatul strategic cu Aociația OvidiuRo

Asociația OvidiuRo, a cărei misiune este de a face educația preșcolară accesibilă și eficientă pentru toți copiii din România, în special pentru cei din grupuri vulnerabile, împlinește 20 de ani de activitate la firul ierbii.
Suntem parteneri în proiectul lor principal „Fiecare copil merită o poveste”, al cărui scop este ca toți copiii să fie pregătiți să învețe să citească atunci când intră în școala primară.

Asociația OvidiuRo a reușit să crească rețeaua de profesori și de asistenți sociali, mediatori școlari, și mulți alți voluntari. „Au venit la formări și au mers în comunități sărace pe care le cunoșteau din alte proiecte și, punctual, au făcut parte din rețeaua noastră și aici cred că a fost o oportunitate”, spun cele două reprezentante.
Maria și Oana abia așteaptă să revină la firul ierbii, să vadă ce rămâne după tot ce s-a întâmplat.

„A fost și un an de creștere forțată, o situație pentru care nu a fost pregătit niciunul dintre noi”, spun Maria Gheorghiu, director executiv și cofondatoare Asociația OvidiuRo și Oana Stănescu, director de comunicare la Asociația OvidiuRo.
”Singura provocare adevărată” a anului 2020 a fost imposibilitatea de a merge pe teren atât de mult cât și-ar fi dorit, în comunitățile de intervenție, ne spune Oana.
„Dar mindsetul nostru a fost că există o oportunitate”, completează Maria, iar contextul le-a permis să înțeleagă că nu trebuie să fie echipa lor în toate satele și grădinițele din România. „Ne-a forțat să avem ceva mai multă încredere în oamenii de acolo, pentru că și ei au fost forțați să construiască parteneriate.” Dacă înainte mergea și de unul singur, contextul i-a forțat mai pe toți să colaboreze.